In het kader van Idahot 2023 organiseerde de AUHA op 16 mei een lezing, panelgesprek en ontmoeting in Het Roze Huis
Op 17 mei 1990 schrapte de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) homoseksualiteit uit de lijst van geestesziekten. Deze dag werd uitgeroepen tot de Internationale Dag Tegen Holebifobie en Transfobie (IDAHOT). In 33 jaar tijd werden al veel stappen gezet om gelijke rechten te waarborgen. Toch komen LGBTQI+ personen nog in aanraking met discriminatie en onbegrip. Is onze maatschappij slechts schijntolerant?
Schijntolerantie en heteronormativiteit kunnen het gedrag, het functioneren en de ontplooiing van leden van de LGBTQIA+-gemeenschap beïnvloeden en hen ertoe aanzetten om hun geaardheid eerder verborgen te houden. Veel LGBTQIA+’ers zeggen hun gedrag in het openbaar aan te passen uit angst voor negatieve reacties. Nochtans zegt de meerderheid van de bevolking LGBTQIA+ volledig te aanvaarden. Deze tegenstelling is waar schijntolerantie om draait.
Lezing | Panelgesprek
Onderzoeker in de communicatiewetenschappen Prof. dr. Alexander Dhoest besprak bestaande inzichten over schijntolerantie tijdens de inleidende lezing en gaf zijn eigen perspectief rond dit thema.
Daarna lieten we verschillende (ervarings)deskundigen aan het woord tijdens een panelgesprek met moderator Raf Njotea.
We sloten af met een drankje.
De sprekers
Alexander Dhoest is professor in de communicatiewetenschappen aan de Universiteit van Antwerpen. Hij doet onder meer onderzoek naar de manier waarop media seksuele en genderdiversiteit voorstellen, en hoe mediagebruik een rol speelt in identiteitsvorming.
Emma Verhoeven is doctoraatsstudent in de communicatiewetenschappen aan de Universiteit van Antwerpen en doet onderzoek naar de manier waarop queer thema’s in het nieuws verschijnen en door de politiek opgepikt worden.
Lennie Blockmans is studente Toegepaste Psychologie aan AP Hogeschool en doet vrijwilligerswerk bij Het Roze Huis in Antwerpen. Daar is ze buddy van transpersonen en begeleidt hen tijdens hun transitieproces. Na haar studie wil ze dit ook doen op professioneel vlak.
Raf Njotea modereerde het gesprek. Hij is actief als scenarist, columnist, spreker en presentator. Thema’s die in zijn werk aan bod komen zijn onder andere taal, dekolonisering, LGBTQIA+ rechten en identiteit.
Deze avond was een organisatie van de Associatie Universiteit & Hogescholen Antwerpen ism Het Roze Huis en de stad Antwerpen.